Domov Veda a technika Koľko litrov vody je potrebných na výrobu kila mäsa?

Koľko litrov vody je potrebných na výrobu kila mäsa?

Autor: Dano

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, aké náročné je vypestovať kilogram zemiakov alebo zabezpečiť kilo mäsa pripraveného na konzumáciu? Nevnímajúc len energetickú či ľudskú náročnosť, prehliadať by sme nemali ani náročnosť na vodu, ktorá vás rozhodne nenechá chladnými!

Mäso a životné prostredie

Súčasný mäsový priemysel právom rozdeľuje obyvateľstvo na znepriatelené tábory, a rozhodne sa tomu nemôžeme čudovať.  Ak si odmyslíme utrpenie, ktorým si prechádzajú miliardy živých bytostí, má na svojom konte mäsový priemysel množstvo iných, nelichotivých rekordov:

  • Je jednou z najvýraznejších príčin globálneho otepľovania
  • Je jedným z najväčších znečisťovateľov vody, pôdy a ovzdušia
  • Je jedným z hlavných spotrebiteľov antibiotík

Aby toho náhodou nebolo málo, olej do ohňa pred pár rokmi priliala aj Inštitúcia strojných inžinierov, ktorá vykonala 5-ročný výskum zameraný na spotrebu vody potravinárskeho priemyslu. Ich záverečná správa hovorí jasne – na výrobu kilogramu hovädzieho mäsa je potrebných viac ako 15,000 litrov sladkej vody, teda približne toľko, koľko sa minie pri 500 sprchovaniach. Pri bravčovom mäse nám číslo klesá na približne 6,000 litrov a pri kuracine sa dostávame na približne 4,000 litrov.

Pre výpočet týchto alarmujúcich čísiel sa rátalo nie len s vodou, ktorú hospodárske zvieratá skonzumujú, ale aj s vodou, ktorá je potrebná na dopestovanie ich potravy. Rovnako tak sa rátalo s vodou používanou pri chove, používanou na bitúnku, taktiež pri čistení samotných výrobkov či pri údržbe výrobných priestorov.

Pomôže ľudstvu vegetariánstvo?

Vegetariáni môžu v tejto debate právom argumentovať svoju pravdu, nakoľko podľa spomínanej štúdie je vodná náročnosť zeleniny omnoho nižšia. Napríklad pri zemiakoch sa bavíme o cca 300 litroch na kilogram a pri paradajkách dokonca „len“ o 200 litroch na kilogram. Zaujímavosťou je aj pohľad na čísla pri výrobe nápojov, kde na jeden pohár piva (500ml) treba 150 litrov vody a na pol litra vína je to dokonca vyše 400 litrov vody.

Aj napriek tomuto všetkému nelichotivé prvé miesto spomínanému hovädziemu mäsu uchmatla naša každodenná dobrota – čokoláda. Cukrový hriech, ktorý negatívne vplýva na naše zdravie, totiž pokoril métu až 17-tisíc litrov vody pre výrobu jedného kilogramu. Inými slovami, výrobou kila čokolády by ste si naplnili pomerne veľký záhradný bazén.

Čísla hovoria jasne, no a vzhľadom na nezastaviteľný globálny populačný rast a na ekonomickú prosperitu v krajinách ako Čína a Brazília, je jasné, že dopyt po mäsových produktoch bude mať naďalej rastúcu tendenciu. Stále hlasnejšie sa preto ozývajú hlasy vegetariánskeho či vegánskeho životného štýlu,  do popredia sa dostáva aj problematika bioinžinierstva a tvorby „umelého“ mäsa. Čo poviete vy, boli by ste ochotní v mene vyššieho dobra vzdať sa mäsa, poprípade čokolády?

Zdroje:

  1. ISBN 978-80-89873-12-8
  2. https://www.theguardian.com/news/datablog/2013/jan/10/how-much-water-food-production-waste

Mohlo by Vás zaujímať