Domov Príroda Sladké, kyslé, domáce či exotické: 12 zaujímavostí o ovocí

Sladké, kyslé, domáce či exotické: 12 zaujímavostí o ovocí

Autor: Miky

Patríte medzi milovníkov ovocia? Rastlinné plody plné vitamínov sú obľúbeným doplnkom stravy ľudí. Pre mnohé zvieratá sú dokonca primárnym zdrojom potravy. O množstve rôznorodých druhov ovocia a obrovskom počte ich odrôd by sa dali napísať litánie. My sme pre vás vybrali 12 menej známych zaujímavostí o ovocí.

1. Väčšina predávaného ovocia sú klony

Autor fotky: Elizabeth Tr. Armstrong na Pexels

Táto skutočnosť nie je všetkým zákazníkom obchodov alebo zelovocov známa, ale je tomu naozaj tak. Prečo? Väčšina ľudí si totiž ovocie vyberá podľa toho, ako vyzerá. Takže keď sa už raz v minulosti podarilo vypestovať bezchybné jablká s minimom jadierok, je jednoduchšie zobrať konárik z tohto stromu a naštepiť ním iný. Takto je ďalší strom v skutočnosti klonom pôvodného. Niektoré odrody ovocia sa už inak množiť ani nedajú. Naproti tomu, vďaka tejto metóde dokážeme vypestovať rôzne odrody na jednom strome. [1]

2. Plodmi jahôd nie sú jahody

Jahody

Sladké červené jahody nie sú pravé plody. Skutočné plody jahôd sú nažky (žlté zrniečka), ktoré sa nachádzajú na vonkajšej strane zhrubnutého kvetného lôžka plného dužiny. Najviac jahôd sa ročne vypestuje v Číne. [2]

3. Tisíce odrôd

Červené a zelené jablká v regáli
Autor fotky: Susanne Jutzeler na Pexels

Na svete existuje približne 7500 rôznych odrôd jabĺk. Takže ak ich chcete všetky vyskúšať, začnite už dnes. Ak by ste jedli jedno jablko denne, trvalo by vám to viac ako 20 rokov, kým by ste sa prehrýzli cez všetky. Najznámejšie a najpredávanejšie odrody jabĺk u nás sú Fuji, Gala, Jonagold či Golden Delicious. [3]

4. Paradajky, baklažán či tekvica sú ovocie

Paradajky na pulte
Autor fotky: Rauf Allahverdiyev na Pexels

Ovocie a zelenina sa nedelí podľa toho, či je sladké alebo slané. Zo zeleniny konzumujeme listy, korene a stonky. Ovocie naproti tomu vyrastá z kvetov a obsahuje semená. Preto do ovocia zaraďujeme aj orechy, paradajky, uhorky, baklažán či tekvice. [4]

5. Najväčšie ovocie na svete

Plody chlebovníka - jackfruit - na strome
Jackfruit (plody chlebovníka)

V článku 12 zaujímavostí o ovocí určite nemôže chýbať to najväčšie ovocie na svete. Je ním práve tekvica. Za tú doteraz úplne naj je považovaná tekvica, ktorú vypestoval Stefano Cutrupi z Talianska v roku 2021. Tekvica mala úctyhodných 1226 kg. Najväčšie stromové ovocie (jackfruit) rastie na chlebovníku. Plody tohto stromu mávajú aj 20 kg. [5]

6. Banány sú na pokraji vyhynutia

Autor fotky: Dom J na Pexels

Nikto nevie presne koľko odrôd banánov existuje, keďže sa pestujú v tropických oblastiach po celom svete. Jedno je však isté. Banány, ako ich poznáme dnes, s veľkou pravdepodobnosťou vyhynú do 10 rokov. Najrozšírenejšou odrodou banánov je totiž Cavendish. Táto odroda bola vyšľachtená tak, aby odolala plesňovej nákaze, ktorá vyhubila v minulosti najobľúbenejšiu odrodu Gros Michel. Banány odrody Cavendish sú bez semienok a tak je každá rastlina len klonom už existujúcej rastliny, ako sme vysvetlili na začiatku článku. To však okrem želaných plodov prináša aj riziko – rastliny sú oveľa viac náchylné na choroby. A práve preto banány po celom svete decimuje huba rodu fusarium. Slová klasika „Daj si banán a šicko v porádku“ v tomto prípade neplatia. [6]

7. Kto si pochutnáva na kom?

Bližší pohľad na ananásy na kope

Ananás obsahuje veľké množstvo enzýmu s názvom bromelaín, ktorý štiepi bielkoviny na peptidy. Ananásová šťava sa preto používa do marinád, lebo sa výborne dostane do mäsa. Ak však necháte mäso príliš dlho v takejto marináde, začne sa rozpadať. A to je dôvod prečo pracovníci v továrňach na spracovanie ananásov majú rukavice a masky. Vystavenie kože alebo svalov dlhšiemu účinku bromelaínu vedie k vzniku kožných šupín prípadne menších rán. Bromelaín má však aj mnoho prospešných účinkov pre naše telo a práve preto sa používa ako liek (napr. proti artritíde, na odstránenie odumretého mäsa pri popáleninách) a doplnok stravy (podporuje trávenie). [7]

8. Aj zelené pomaranče môžu byť zrelé

Zelené a žlté pomaranče na strome

Najväčším producentom pomarančov na svete je Brazília. Jej tropické podnebie a stále teploty bránia rozloženiu chlorofylu v šupke pomaranča. To znamená, že dozreté pomaranče sú zelené prípadne žlté. Keďže zákazníci vo zvyšku sveta si predstavujú dozretý pomaranč oranžový, pomaranče sa vystavia účinku etylénu a sfarbia pekne do oranžova. [8]

9. Oranžová farba prišla s pomarančmi

Naaranžované pomaranče s kvetom

Teda s istotou aspoň do anglicky hovoriacich krajín. Predtým než Angličania spoznali toto ovocie, označovali oranžovú farbu ako červeno-žltú resp. žlto-červenú (zo starej angličtiny geoluread). Odpoveď na prastarú otázku je teda jasná: Najprv bolo ovocie, až potom farba. [9]

10. Avokádo má sezónu celý rok

Avokádo rozrezané na polku
Photo by Gil Ndjouwou on Unsplash

Plody stromu hruškovec americký nájdete v obchodoch celý rok. Sú bohaté na tuk a tak dokážu v potrave nahradiť nedostatok mäsa, rýb či mliečnych výrobkov. Avokáda dozrievajú pomaly a v správnych podmienkach sa môžu nechať na strome aj niekoľko mesiacov. Farmári sa preto môžu rozhodnúť sami, kedy plody svojej práce predajú. Nedozreté avokáda sa tiež ošetrujú etylénom, aby boli na pultoch vždy správne dozreté. [10]

11. Najdrahšie ovocie sveta

Rozrezaný melón Yubari
Rozrezaný melón Yubari, Captain76, Public domain, via Wikimedia Commons

Najdrahšie ovocie sveta je odroda žltého melónu s názvom Yubari. Pestuje sa v malom množstve na ostrove Hokkaidó v Japonsku. Najkrajšie kusy tohto ovocia sa každoročne dražia na aukciách. Dva najdrahšie melóny Yubari boli vydražené za neuveriteľných 5 000 000 jenov, čo je v prepočte približne 38 800€. [11]

12. Farmári na helikoptérach

V niektorých krajinách, najmä v Kanade a USA, pomáhajú pri pestovaní ovocia aj helikoptéry. Ako? Všetci dobre poznáme prípady, keď čerešne z dlhšieho dažďa alebo vlhka popukajú. To je samozrejme nežiadúce a preto prichádzajú na pomoc helikoptéry, ktoré ich vysušia. Ako to funguje v praxi si pozrite na videu. [12]

Pozrite si aj ďalší článok o potravinách:

Zdroje:

  1. Chovateľ a hospodár
  2. Wikipedia
  3. SelectHealth
  4. LiveScience.com
  5. Guiness World Records
  6. Saveur
  7. the Spruce Eats
  8. SciELO
  9. EtymOnline
  10. Wikipedia
  11. Japan Times
  12. YouTube

Mohlo by Vás zaujímať

Vitajte na ToFakt.sk. Táto stránka používa súbory cookies, ktoré sú využívané na štatistické účely a pomáhajú nám zlepšiť obsah stránky. Súhlasím Ďalšie informácie