V tomto článku sa pozrieme na zopár faktov a zaujímavostí o jednom z najobľúbenejších a najstarších nápojov na svete.
Najstaršie stopy o produkcii vína siahajú až do 6000 rokov pred našim letopočtom na území dnešného Gruzínska. Ak sa zoberie do úvahy aj nápoj zo zmesi fermentovanej ryže s hroznom, tak sa dostaneme v histórii na 7000 rokov p.n.l. Tento nápoj sa pil v Číne. Je to zároveň najstaršie chemicky doložený dôkaz o konzumácii alkoholu.
Najstaršia neotvorená fľaša s vínom bola objavená v roku 1867 blízko nemeckého mesta Speyer a jej pôvod sa datuje do 4.storočia nášho letopočtu.

Vinice sa celosvetovo rozprestierajú na ploche približne 7,6 milióna hektárov, pričom až polovica z nich sa nachádza na území len 5 krajín: Španielsko, Čína, Francúzsko, Taliansko a USA (hlavne Kalifornia).

Až 1300 odrôd viniča sa podieľa na výrobe vína. Samotné víno sa delí na tri základné typy (biele, červené, ružové), avšak existujú aj oranžové či modré vína. Biele vína sú na rozdiel od červeného vína lisované bez šupiek. Do silnejších vín (portské, cherry) sa v rôznych etapách výrobného procesu pridáva alkohol.

Šumivé vína sa vyrábajú po celom svete, ale šampanským môže byť nazvané len víno pochádzajúce z regiónu Champagne vo Francúzsku. Bublinky v šampanskom sa tvoria až vo fľaši, pri plnení je víno bez bubliniek. Pretože s bublinkami narastá tlak vo fľaši, sklo týchto fliaš je preto hrubšie ako pri iných vínach.
Najviac vína na osobu konzumujú Francúzi. Nasledujú ich Portugalci, Moldavci a Slovinci. Aj keď víno je určené pre široké masy, existujú ľudia, ktorí trpia oenofóbiou, teda strachom z vína.